WORK BENCH
Models Not Suitable for Children
 
Most of the images on this website open in separate windows, you may have to override your popup blocker to open them.
Gallery 03 - The Residency at Lucknow 1857
Front view - Bailee Guard Gate on the left, wall and on the right a misc. Building with the main Residency in the centre.
Front view - Bailee Guard Gate on the left, wall and on the right a misc. Building with the main Residency in the centre. On the left of the Residency is a stable block and to the right is small coach house
Rear view, showing the traditional Indian Gate and wall, with the Customs/Bank House on the right.
Lucknow Residency
Lucknow Residency - showing the European wall
Lucknow Residency - showing the European wall and outside wall of the stable block
Lucknow Residency - Rear View The main Residency The main Residency
The main Residency
The main Residency
The inside of Front Walls, showing the firestep.
The Customs/Bank House The Customs/Bank House The Customs/Bank House
The Customs/Bank House The Bailee Guard Gate The Indian Gate
Close up of the Stable Block The Residency with the interchangable damaged sections in place. The Residency with the interchangable damaged sections in place.
The Residency with the interchangable damaged sections in place. The Residency with the interchangable damaged sections in place. The Residency with the interchangable damaged sections in place.
 
 
The Residency at Lucknow
 

This model is based upon the Lucknow Residency for use in an Indian Mutiny Game.

It was a challenging project for a number of reasons. The first task was to try recreate the "look and feel" and yet have something that was practical for the wargames table and which was easy to store. The real life Residency compound covered a large area and a number of buildings. It was possible to try to recreate the real one so we based the design on a smaller enclosure with key historical features such as the Bailee Guard gate.

The second big challenge was that the customer required that the model have interchangeable ruined and damaged sections. This was easily achieved with the outside walls by making identical sections, albeit with damage. It was more difficult with the main central building, which eventually was completed with interchangeable sections.

The model measures 600mm x 900mm, the size being dictated by the storage boxes that the customer wanted to use.

 
 
© Andrew Birch 2013 All Rights Reserved